Traject bevallingscoach

Een doula-begeleiding is heel persoonlijk. Daardoor kunnen het traject en de kosten erg verschillen. Om je toch een beeld te geven hoe zo’n route er uit kan zien, heb ik hieronder een standaardtraject geschetst.

Kennis maken
Benieuwd wat een doula voor jou kan betekenen? Tijdens ons kosteloze kennismakingsgesprek leren we elkaar wat beter kennen en voelen we samen aan of die oh zo belangrijke klik er is. Ik neem uitgebreid de tijd om naar jullie verhaal te luisteren. Welke wensen leven er, zijn er eerdere bevallingen geweest en wat verwachten jullie van mij als doula? Aan de hand daarvan schets ik een mogelijk traject. We nemen vervolgens afscheid, jullie nemen rustig de tijd om alles op een rijtje te zetten en na circa vijf tot zeven dagen beslissen jullie of we verder gaan.

Het vervolg
Na onze kennismaking volgen er nog twee tot drie gesprekken. Daarin gaan we dieper in op jullie vragen, wensen en ideeën die leven. Ook eventuele eerdere zwangerschappen en bevallingen komen uitgebreid aan bod. Door dit soort uitgebreide gesprekken wordt goed duidelijk waar de knelpunten zitten. Die vormen de aanzet tot een zogeheten geboortewensenplan. In dit document staat precies beschreven waar iedereen die iets met de zwangerschap en bevalling te maken heeft rekening mee moet houden.

De bevalling
Er zijn wanneer jij dat wil. Dat geldt niet alleen tijdens de zwangerschap, maar zeker ook vanaf het moment dat de baby zich aandient. Vanaf week 37 sta ik op wacht, wat betekent dat ik 24 uur per dag bereikbaar ben. En dan dient zich de bevalling aan. Zodra je merkt dat serieus begint te rommel hebben we (telefonisch) contact en aan de hand daarvan beslissen we of ik meteen zal komen of dat het nog even kan wachten. Zodra ik bij jullie ben vind ik het fijn dat ook de verloskundige of gynaecoloog gebeld wordt. Een geboorte blijft – ik zeg het vaak – onvoorspelbaar en ik  mag niet medisch handelen. Ik blijf bij jullie in alle fases van de bevalling, dus mocht een thuisbevalling verhuizen naar de medische begeleiding van het ziekenhuis ik ga met jullie mee terwijl je afscheid moet nemen van je verloskundige. Tijdens de bevalling zal ik nooit ter vervanging van je parten dienen, ik en de partner werken juist samen! Je partner en jij maken samen een heel bijzonder en waardevol moment mee en ik ben een schakel van het geheel. Een vertrouwd persoon die onafhankelijk werkt en er voor alleen jullie is. Ook in de uren na de bevalling kun je op me rekenen. Zodra moeder en kind comfortabel zijn zit mijn dienst er op en ja, dat is meestal niet na 8 uur.

Kraamtijd
Niet lang na de bevalling, als jullie (als het goed is) volop genieten van de kraamtijd en de kraamverzorgende bij jullie is, kom ik langs en kijken we samen terug op de bevalling en de momenten waarop het wellicht even moeilijk was. Vaak zitten moeders (en vaders) de dagen na de bevalling vol met vragen, “waarom gebeurde er ….” en “hoelang heeft …. geduurd”. Ook in deze tijd ben ik er weer.

Het geboorteboek
Terwijl jullie nog volop genieten van de baby, ga ik aan de slag met een geboorteboek. Een prachtig boekwerk, vol met foto’s en teksten over de geboorte. Een tastbaar verslag van één van de mooiste gebeurtenissen in je leven. Deze krijgen jullie van mij tijdens het laatste gesprek, zo’n drie weken na de bevalling. We evalueren de hele periode en kijken samen naar de toekomst. Grote kans alleen dat moeder al na vijf minuten is afgehaakt. Die zit dan helemaal in het geboorteboek ☺.

Contact
Doula ben je niet van negen tot vijf. Zit je met vragen, kom je er even niet uit, beleef je een moeilijk moment of wil je gewoon even je verhaal kwijt? Tijdens het hele traject mag je mij altijd mailen of bellen.

Verloskundige en gynaecoloog
Het kan zijn dat je het prettig vindt als ik een keer mee ga naar de verloskundige of gynaecoloog. Wellicht om kennis te maken of om iets te bespreken omtrent de bevalling

Vrijblijvende kennismaking
Misschien heb je na het lezen van de informatie op mijn site nog vragen: Heb ik zo’n doula eigenlijk wel nodig? Wat kan zij specifiek voor mij betekenen? Aarzel niet en bel of mail mij. Ik kom graag bij jullie langs voor een kennismakingsgesprek. Geheel vrijblijvend. Bel 06 1245 1905 of mail naar  info@geboortehulp.nl