Waarom een doula

Dienende vrouw
doula jacquelineVaak gehoord: een doula, wat is dat nou? Het woord komt uit het oude Grieks. Vrij vertaald betekent het ‘dienende vrouw’. Tegenwoordig praten we over ‘bevallingscoach’ of ‘geboorteondersteuner’. Zelf gebruik ik graag de term ‘geboortehulp’. Dat dekt de lading en past bovendien goed bij mij. Een doula is er niet voor de medische begeleiding van een zwangerschap en de bevalling. Daar zijn andere professionals voor. Ik richt mij vooral op de mentale aspecten die bij dat proces komen kijken. En, zoals vrijwel iedere moeder kan beamen, die zijn er volop.

Vragen
Wat staat mij de komende maanden allemaal te wachten? Wil ik thuis bevallen of juist niet? Is het normaal dat ik opzie tegen die bevalling? Hoe bouw ik snel een band op met mijn kind? Als zwangere vrouw zit je vaak vol met vragen. Dat is logisch. Als doula leg ik je precies uit wat de mogelijkheden zijn en help je zo met het maken van de juiste keuze. Steeds meer aanstaande moeders hechten waarde aan een geboortewensenplan. Hierin staat precies beschreven waar mensen die met jou en je baby te maken krijgen, rekening mee moeten houden. Als je dat prettig vindt, stellen we samen zo’n plan op.

Voor wie
Een doula is er voor iedere zwangere vrouw die daar behoefte aan heeft. Het kan zijn dat je enorm opziet tegen je bevalling. Gewoon, omdat het de eerste keer is, of omdat je slechte ervaringen hebt gehad. Veel vrouwen vinden daarin steun van vriendinnen en familie, maar soms is professionele hulp gewenst. Iemand met ervaring, die weet wat je meemaakt en je op de juiste manier bijstaat met goed advies. Ook kan het voorkomen dat je er als zwangere vrouw alleen voorstaat. Zeker dan is de hulp van een doula vaak gewenst.

Medische voordelen
Bevallen doe je niet alleen. In veel andere landen weten ze dat al veel langer. Zo is de aanwezigheid van een doula in de Verenigde Staten bijvoorbeeld al heel normaal. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat er ook vele medische voordelen zijn aan de begeleiding van een doula.

  • Minder weeënopwekkers nodigdoula
  • Minder bijstimulatie van de weeën
  • Helft minder kans op medische ingreep (keizersnee)
  • De hechting tussen moeder en kind versterkt
  • Het gehele geboorteproces verloopt sneller en soepeler
  • De ontsluitingsfase verloopt sneller
  • Minder behoefte aan pijnbestrijding
  • De borstvoeding komt makkelijker op gang
  • Vrouwen kijken positiever terug hun bevalling

Een doula zorgt voor de emotionele en fysieke ondersteuning tijdens de zwangerschap en de bevalling. Ze luistert naar je, langer dan het kwartiertje dat de verloskundige heeft, en is er voor je partner die ook aandacht nodig heeft. Ze moedigt je aan tijdens de bevalling, geeft eventueel ontspannende massages en wijst op je op de beste houding om de pijn van de weeën draaglijker te maken. Kortom ze is er voor jou.

9072219147En er is meer. Dankzij de constante aanwezigheid van een vertrouwd persoon waarmee je gaandeweg je zwangerschap een band hebt opgebouwd, nemen zorgen en angsten af. Dat is van essentieel belang tijdens een bevalling. Als gevolg daarvan daalt namelijk je adrenalinespiegel op het moment dat de weeën beginnen. Een vrouw kan zich daardoor makkelijker overgeven aan haar weeën. Het hormoon oxytocine kan nu echt zijn werk doen en voor de ontsluiting zorgen die nodig is. Is dit hormomenspel eenmaal op gang? Dan komt er endorfine vrij, een pijnstiller die je lijf zelf aanmaakt. Het wordt ook wel gelukshormoon genoemd. Een barende vrouw die voldoende van dit hormoon aanmaakt, komt in een soort roes terecht. Zodra de 10 cm ontsluiting er is en er geperst mag worden komen de adrenalines weer terug. Deze geven je die oerkracht die nodig is om je baby op een gezonde en natuurlijke wijze ter wereld te laten komen. Maar gelukkig doen de endorfines nog steeds hun werk en dat gelukshormoon kan je goed gebruiken zodra je baby op je buik ligt.